SVIF-T Övervaknings- och Kontrollgränssnitt

Innehåll

Introduktion

SVIF-T använder en förenklad version av RS232 seriegränssnitt, och är därför enkelt att ansluta till varje typ av dator. Från PC och arbetssationer ner till små 8bit mikrocontroller, alla har de - eller har åtminstone möjligheten att till låg kostnad lägga till - en seriport.
Protokollet som används är "öppet", och därför lätt att integrera i annan programvara. Att göra så förenklas ytterligare av att det finns källkodsexempel och verktyg för test fritt tillgängliga.

Bakgrund

Grunden till SVIF-T lades för mer än 10 år sedan... Efter att ha arbetat ett antal år inom flera företag med övervaknings -protokoll och -gränsnitt föddes denna ide till ett mycket mera generellt och billigare gränssnitt.

Bokstäverna i SVIF-T kommer från "SuperVision Interface - Telecom grade". Ordet "telecom" används för att indikera:

Denna kravbild är dock vanlig för de flesta elektroniksystem idag, inte bara telecom.

SVIF-T är ett "öppet" gränssnitt, vilket innebär:

Licensen för att använda dokument och programkod kommer att motsvara LGPL - dvs det är fritt att använda, kopiera och modifiera, förutsatt att ursprunget och gjorda modifieringar alltid anges.

Fysiskt Gränsnitt

Fysiskt har varje enhet som implementerar SVIF-T alltid två skärmade RJ12 (6-pol modular) kontaktdon, som används enligt följande:

Alla kablar har pin 2 och pin 3 korsade, i övrigt rak förbindning.
Upp till 255 enheter kan sammanbindas i en kedja, och kan övervakas/styras fråpn endera eller båda (vid redundans) ändarna.
De flesta enheter har dessutom en lysdiod. Den lyser normalt med grönt sken, men kan styras till blinkande (B-larm) eller fast (A-larm) rött sken.

Förbindelsen mellan de olika enheterna sker i form av en kedja enligt figuren ovan. Om kedjan övervakas/styrs från endast en ände, motsvarar tillgängligheten en normal buss. Genom att övervaka från båda ändar, kan inget enkelfel störa övervakningen.

Mjukvaruprotokoll

Att beskriva hela protokollet här skulle ta för mycket plats. Istället listar vi bara några av protokollets viktigare egenskaper:

Vi hänvisar till specifikationen ovan för fullständig beskrivning.
Klassificering av felflaggor ingår i protokollet - den rekommenderade betydelsen av felen är:


Sidan uppdaterad 2004-05-24
***